Inspectie en keuringsplicht van olieafscheiders (NEN 858)

Inspectie en keuringsplicht afscheidersinstallatie

Afvalwater wordt vaak via een olie- en slibafscheider geloosd op het rioolsysteem. De afscheiderinstallaties moeten voldoen aan de NEN-EN 858 1 en 2. Dit houdt in dat de afscheider twee keer per jaar moet worden gecontroleerd op de algemene staat van functioneren, waarbij o.a. de sliblaagdikte en de olie-drijflaagdikte wordt gemeten. Daarnaast is er een vijf jaarlijkse (grote) keuring waarbij de afscheider inwendig wordt beoordeeld en waarbij een lekdichtheidstest wordt uitgevoerd.

Een verkeerd geplaatste installatie of een afscheider van inferieure kwaliteit kan ernstige schade toebrengen aan het milieu. Wij adviseren u om olieafscheiders, slibvangputten en toevoerleidingen voor inbedrijfname op volledige dichtheid te controleren. Ook dit kunnen onze inspecteurs voor u uitvoeren.

Half jaarlijkse controle NEN-EN 858 1 en controle NEN-EN 858 2

 • Slibvanggedeelte: bepaling slibvolume
 • Afscheider: meting dikte olielaag, controle functionering automatische vlotter, controle van het waarschuwingsinstrument
 • Bemonsteringsschacht: schoonmaken van het afvoerkanaal

Vijf jaarlijkse controle NEN-EN 858 2

 • Lekkage van het systeem
 • Controle van de constructie
 • Controle van eventueel aangebrachte coating
 • Het functioneren van verschillende onderdelen
 • Het functioneren van elektronische instrumenten en installaties
 • Controle van de instelling van de automatische afsluiting, bijvoorbeeld drijvende bestandsdelen

ContrAll kan zowel de half jaarlijkse als vijf jaarlijkse NEN-EN 858 inspectie voor u verzorgen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of direct een afspraak inplannen? Vul onderstaand formulier in of bel ons op 055 578 13 50.

U kunt de werking van het bedrijfsrioleringsstelsel ook laten inspecteren op basis van de richtlijn ‘AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen’. De AS SIKB 6700 richtlijn is sinds juni 2012 de officiële opvolger van de CUR/PBV-Aanbeveling 44. Met onze rioolinspectie bent u er zeker van dat uw bedrijfsriolering naar behoren functioneert. Klik hier voor meer informatie over AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen.

Meer informatie over Inspectie en keuringsplicht olie- en slibafscheiders NEN-EN 858 1 en 2 of direct een afspraak inplannen?

Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.
  ©2024 ContrAll Algemene voorwaardenDisclaimerPrivacyPostbus 5257300 AM ApeldoornKleine Fluitersweg 2537316 MX Apeldoorn Webdesign: JHmedia