Minerale afdichtingen
Mengsels van zand-bentoniet-polymeergel worden veelal toegepast bij het afdichten van stortplaatsen. Deze minerale afdichtingen hebben naast een afdichtende functie ook een isolerende voorziening bij situaties waarin een IBC-bouwstof wordt of is toegepast.
Vloeistofdichte voorzieningen
Sinds 2010 worden constructies met minerale lagen ook toegepast als vloeistofdichte voorzieningen. Hierbij ligt de vloeistofdichte minerale laag onder een beschermings/ballast laag. Met name op locaties waar het visueel inspecteren van vloeistofdichte vloeren lastig is, is een vloeistofdichte minerale laag een prima alternatief.
Het is bij veel bedrijven namelijk lang niet altijd mogelijk om de te inspecteren vloer leeg en goed schoon te hebben. Ook moet er vaak in fases worden geïnspecteerd, omdat opslag/product moet worden verzet. Praktijkvoorbeelden zien we bij schroot- en recyclingbedrijven, milieustraten, composteerterreinen, tankparken met grint en verhardingen die zijn afgedekt met staalplaten.
Waarborgen vloeistofdichtheid
Een tweede aspect is dat vloeistofdichte verhardingen kwetsbaar zijn voor zettingen en of door slijtage door groot materieel. Vloeren verzakken, er ontstaan scheuren en beschadigingen, of de vloeren worden bijvoorbeeld stuk gereden door zwaar materieel. Hierdoor ontstaan er gebreken die hersteld moeten worden, hetgeen een kostbare operatie is.
In deze situaties is een minerale laag de uitkomst. Vloeren hoeven niet visueel geïnspecteerd te worden en gebreken in de toplaag hoeven meestal niet hersteld te worden. De onderliggende minerale laag is immers de laag die de vloeistofdichtheid waarborgt.
Trisoplast
Het meest toegepaste minerale afdichtingsmateriaal is Trisoplast. Dit gepatenteerde materiaal biedt ten opzichte van traditionele minerale afdichtingslagen (bijvoorbeeld zand-bentoniet) een aantal bewezen voordelen. Het heeft een sterk herstellend vermogen, is elastisch en Trisoplast mag (als enige) als vloeistofdichte laag worden toegepast in bodembeschermende voorzieningen.
Trisoplast wordt daarnaast ook veelvuldig gebruikt voor de bodemafdichting van bedrijfsterreinen, spaarbekkens, vervuilde grond, waterwegen en vijvers.
Inspectie op vloeistofdichtheid
In het verlengde van de AS SIKB 6700 is Protocol 6711 opgesteld voor inspectie en controle van bodembeschermende voorzieningen waarin een minerale laag de vloeistofdichtheid moet borgen. ContrAll Inspectie BV heeft voor protocol 6711 een erkenning in kader van het Besluit bodemkwaliteit en is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie volgens criteria ISO/IEC 17020:2012 aangevuld met de bijbehorende Application ILAC-P15: 07/2016. Registratienummer I-129
Neem contact op
Neemt u gerust vrijblijvend telefonisch contact met ons op door te bellen naar 055 578 13 50. Wij maken graag een afspraak met u om uw situatie in kaart te brengen en de mogelijkheden te bespreken.